En webbyrå skapar hemsidor, IT-lösningar, appar och flexibla tekniska lösningar. Detta egentligen oavsett storlek eller inriktning. Däremot går det att kategorisera dem utifrån hur många tjänster och vilken service som erbjuds. Som kund bör man alltså först fundera på vad man vill ha hjälp med och sedan söka en byrå som ge denna hjälp.

Totalservice

Behöver du enbart en hemsida eller söker du även hjälp med marknadsföring och annan digital närvaro? Vill du ha så bred service som möjligt behöver du söka efter en webbyrå som erbjuder så kallad ”fullservice”. Det betyder att de kan bygga hemsidan, annonsera via Google, sökmotoroptimera och marknadsföra via bloggar, influensers med mera. Med andra ord ger de fullservice gällande allt som har med hemsidan att göra.

En sådan byrå vänder sig generellt mot större företag som vill ha mer service än enbart en webbplats. Dessa är även ofta större med ett stort antal anställda.

Billigt och enkelt via mallar

En annan slags företag är de som jobbar med färdiga mallar och därmed kan erbjuda mycket billiga hemsidor. De kan exempelvis erbjuda hemsidor i WordPress som sedan anpassas efter kundens behov och olika önskemål. I och med att man utgår från en mall blir priset för hemsidan lågt men samtidigt finns vissa begränsningar. Det är inte alltid man kan förvänta sig alla funktioner som går att få hos en webbyrå som tydligare jobbar med att anpassa och bygga efter behov.

Mindre och personlig webbyrå

Det är kanske inom denna kategorin som man hittar flest byråer. En webbyrå som har ett par personer anställda (1 – 5 personer) och som framförallt vinner kunder på ett personligt bemötande och flexibla lösningar. På grund av att de inte är speciellt stora kan inte de största projekten tas men däremot kan både privatpersoner och mindre företag hos https://squib.design anlitar dessa byråer.

Hemmafixaren

Att bygga en enkel hemsida idag är inte speciellt svårt. En person som har lite intresse för webbdesign eller kodning lär sig de grundläggande delarna inom WordPress relativt snabbt. Med mallar, guider och en mängd olika plugin går det att skapa enkla hemsidor relativt snabbt. Det gör även att en rad personer bygger sina egna hemsidor och även hjälper föreningar eller organisationer att få en webbplats.

Det är inte helt korrekt att kalla dessa personer för webbyrå då de generellt inte lever på arbetet utan gör det främst på sin fritid. Ska en förening eller organisation bygga en hemsida kan det vara billigare att låta någon person som kan lite inom WordPress bygga hemsidan än att låta en webbyrå göra det. Självklart får man räkna med att design, funktion och layout blir något sämre än om ett företag gjort hela jobbet. Men allt handlar ju om vad som efterfrågas.

IT-konsulten

Är det avancerade IT-system som ska byggas bör man främst vända sig till en IT-konsult. Det kan gälla bakomliggande ordersystem eller system som interageras med varandra. På en webbyrå hittas ofta en eller fler IT-konsulter men det finns inget krav på det.